7. Ansættelsesudvalget

Vi er alle påvirkede af hinanden, og jo mere vi har tilfælles (alder, etnicitet, uddannelse, køn etc.) desto større er tendensen til, at vi ser ens på samme problemstilling. Grupper sammensat af personer, der ligner hinanden, er altså mere tilbøjelig til at bekræfte hinanden i vurderinger, som faktisk kan skade den gode beslutning, fordi der ikke kommer forskellige perspektiver i spil

Det kan derfor være en god ide at overveje, hvem der er med til at vurdere ansøgerne. Et ansættelsesudvalg præget af diversitet, hvor f.eks. begge køn er repræsenteret, er en stor fordel. Det sikrer, at forskellige perspektiver bliver taget i betragtning og sender desuden et signal til kandidaten om, at begge køn i organisationen er ligestillede.

Hvis man er flere, der vurderer ansøgerne, inviterer du flere perspektiver ind, som kan minimere bias og fejlbeslutninger. Hvis man vel at mærke drøfter ud fra de tydelige kriterier, som job- og kompetenceanalyser hviler på.

Du kan designe en beslutningsproces, så unødig støj og bias minimeres, hvis du følger disse råd:

Tips

  • Hvis I har været flere bedømmere, så lad hver interviewer selv vurdere de enkelte ansøgere, inden I taler sammen.
  • I selve drøftelsen anbefales det, at den mindst erfarne/person med den laveste organisatoriske rang melder ud først. På den måde søger man at undgå, at der i grupper er tilbøjelighed til, at andre retter ind, når en person med høj status har talt.
  • Ved uenighed blandt jer som bedømmere er det en god ide at sætte tempoet ned. Lyt til hinandens observationer og vurderinger. Vi ser alle noget forskelligt, og måske ser andre noget, du ikke selv har lagt mærke til.
  • Spørg ind til dem, der ikke siger noget, så du sikrer dig, at alles viden og holdninger kommer frem.
  • Du kan opleve uoverensstemmelse mellem en ansøgers adfærd eller vedkommende egen beskrivelse af den, og det, du selv observerer og vurderer. Her bør du vægte adfærden højest, da det er den, du skal leve med i virksomheden til dagligt

Fokus på kønsdiversitet i rekrutteringen kan forankres ved at fastsætte mål for virksomheden. Det kan du læse mere om i guidens næste trin.

Relateret indhold