Foto: GettyImages
23.04.24 Vi rådgiver dig Nyheder

Virksomhed undgår bod på 10 millioner kr.

Arbejdsretten har bekræftet, at Danske Rederier Arbejdsgiver handlede i overensstemmelse med overenskomsten, da de opsagde en overenskomst med Lederne Søfart. Lederne Søfart havde krævet en bod på 10 millioner kr. for overtrædelse af overenskomsten, men Arbejdsretten frifandt Danske Rederier Arbejdsgiver for kravet.

Konflikten om overenskomsten

Striden drejede sig om, hvorvidt Danske Rederier Arbejdsgiver havde pligt til at forhandle med Lederne Søfart, før de opsagde deres overenskomst.

Lederne Søfart hævdede, at Danske Rederier Arbejdsgiver havde brudt overenskomsten ved ikke at have forhandlet inden opsigelsen og derfor skulle betale en bod på 10 millioner kr.

Danske Rederier Arbejdsgiver påstod derimod, at de havde fulgt overenskomstens regler om opsigelse.

Overenskomstens fortolkning

Lederne Søfart mente, at overenskomstens § 13, stk. 1, sammenholdt med § 14, stk. 1, skulle fortolkes således, at Danske Rederier ikke kunne opsige overenskomsten, inden der var ført forhandlinger mellem parterne.

Danske Rederier gjorde derimod gældende, at § 13, stk. 1, tog sigte på udvidelse af overenskomstens anvendelsesområde, mens overenskomsten i øvrigt gælder, og at bestemmelsen skal forstås adskilt fra adgangen til opsigelse af overenskomsten efter § 14, stk. 1. Derfor indebar bestemmelsen ingen pligt til at forhandle en fornyelse af overenskomsten.

Arbejdsrettens afgørelse

Arbejdsretten fandt, at bestemmelsen i § 13, stk. 1, ikke kunne fortolkes sådan, at den begrænsede parternes ret til at opsige overenskomsten efter § 14, stk. 1.

I den forbindelse udtalte retten, at bestemmelsen i § 13, stk. 1, tog sigte på udvidelser af overenskomstens anvendelsesområde, mens overenskomsten er i kraft. Derfor var der ifølge retten ikke grundlag for at fastslå, at opsigelsen af overenskomsten er betinget af, at der forhandles en ny overenskomst med overenskomstparten, ej heller at overenskomsten efter opsigelse fortsætter med at gælde, indtil der er ført forhandlinger.

På denne baggrund frifandt Arbejdsretten Danske Rederier Arbejdsgiver for Lederne Søfarts krav om bod og konkluderede, at Danske Rederier Arbejdsgiver gyldigt havde opsagt overenskomsten.

DI førte ikke sagen for virksomheden.

Nyheden er baseret på Arbejdsrettens dom af 29. november 2023 i sag nr. 2023-337.

DI’s råd

Denne sag understreger, hvor vigtigt det er at forstå og korrekt anvende bestemmelserne i en overenskomst ved opsigelse af denne. Det er vigtigt, at virksomheder er opmærksomme på deres forpligtelser i henhold til overenskomstens bestemmelser og håndterer opsigelsen korrekt for at undgå potentielt dyre retssager. Hvis en virksomhed er i tvivl om fortolkningen af en overenskomsts bestemmelser, anbefales det at søge rådgivning hos DI.

Læs mere om Overenskomster og det fagretlige system - DI (danskindustri.dk)

Relateret indhold

Fandt du ikke svar?
Få hjælp
Skriv til vores eksperter

Her kan du stille dine personalejuridiske spørgsmål. Når du har udfyldt og sendt formularen, bliver din sag oprettet hos den rette ekspert, som kontakter dig telefonisk eller på e-mail hurtigst muligt.