Heidi Figgé og Anders Holmström fra Bisca A/S

20.02.24 Vi rådgiver dig Nyheder

Fem konkrete råd om dansk, så dine internationale medarbejdere bliver længere

Chancen for, at dine internationale medarbejdere bliver på sigt, er langt større, hvis de lærer dansk. Bliv klogere på, hvordan du kan understøtte dansk hos dine medarbejdere, og mød Bisca A/S, der deler ud af deres gode erfaring.

Antallet af internationale medarbejdere er støt stigende på danske arbejdspladser, og de er også nødvendige, viser en ny analyse. Manglen på arbejdskraft er nemlig stadig en udfordring i de fleste brancher og i de fleste kommuner over hele landet.

Én ting er rekruttering af internationale medarbejdere. Noget andet og lige så vigtigt er fastholdelsen, eller tilknytningen, til din virksomhed, lokalområdet og samfundet i det hele taget. Med en fortsat mangel på arbejdskraft er det fordelagtigt at kunne holde på sine medarbejdere længst muligt. Og her spiller dansk en afgørende rolle. Det er oftest nøglen til en dybere tilknytning arbejdsmæssigt, socialt og kulturelt.

En af de barrierer, vi ofte hører hos virksomheder, som overvejer at ansætte internationale medarbejdere, er udfordringen med dansk. For er det ikke bare bøvlet administrativt, er det ikke næsten umuligt at lære dansk, og hvordan griber man lige det hele an?

Sæt dig godt til rette, og find notesblokken frem, for nu skal vi en tur til Møn. Her udspiller sig nemlig en vaskeægte succeshistorie, og du får helt konkrete, gode råd om dansk og tilknytning af medarbejdere med oveni hatten.

Vi snakker dansk fra dag ét

Først skal vi møde Anders Holmström og Heidi Figgé. De arbejder begge hos Bisca A/S i Stege på Møn. Anders er fabriksdirektør, Heidi er produktionsleder.

Vi har taget fat i netop de to, fordi de har gjort en stor forskel for medarbejderne i produktionen, som tæller bl.a. 13 ukrainske ansatte, men også flere andre nationaliteter.

De 13 ukrainere er blevet ansat løbende over de sidste par år, og Biscas erfaringer kan let overføres til andre slags virksomheder på tværs af nationaliteter og ansættelsestyper.

”Vi har haft et princip om, at selvom nogle af de ukrainske medarbejdere kunne tale engelsk, så har vi talt dansk fra dag ét,” siger Anders. Det har vist sig at være et rigtig godt udgangspunkt for de ansatte med hensyn til at falde til.

”I starten blev det meget med fagter og gentagelser og pegen på bl.a. nødstop,” griner Heidi. ”Men vi kommunikerer med vores medarbejdere på dansk i dag uden problemer og de fleste kan faktisk også læse dansk.” 

”Vi har fået nogle rigtig søde kolleger og god arbejdskraft,” siger Heidi og uddyber: ”En af de ukrainske medarbejdere er faktisk ved at blive uddannet til linjefører, så hun er så langt i processen, at hun snart kan klare det hele selv. Det hele er på dansk, det er meget imponerende.”

”Det handler om at tilrettelægge det praktisk og bruge sproget i hverdagen. Så man bliver eksponeret for dansk i løbet af hverdagen også og ikke bare til undervisning et par gange om ugen,” supplerer Anders.

Gør det nemt

De fleste udlændinge, der flytter til Danmark, har ret til gratis danskundervisning i en periode på op til fem år (mod betaling af et depositum) på en sprogskole udpeget af den lokale kommune.

Hver mandag eftermiddag efter arbejde stiller Bisca derfor et lokale til rådighed og en ansat fra den lokale sprogskole, via Vordingborg Kommune, kommer og underviser medarbejderne i dansk – gratis for både Bisca og medarbejderne. Her er både Biscas egne ansatte velkomne, men også deres familier eller ansatte i andre virksomheder på Møn.

Det har vist sig at være en stor succes.

”Det er en fordel, at undervisningen kan blive holdt lige efter arbejde og på arbejdspladsen. Fraværsprocenten har været meget lav,” siger Heidi.

Anders og Heidi har da heller ikke oplevet, at der var nogle, der ikke var interesserede i at lære dansk. Det tilskriver de blandt andet også deres princip om, at der tales dansk fra første arbejdsdag. Det er et rigtig godt incitament.

Gevinsten på den lange bane

Spørger man Anders og Heidi, så har al praktik og administration med at modtage de ukrainske medarbejdere i den grad været det værd.

”Vi er stolte af, at vi er kommet i mål med at have ansat 13 medarbejdere, som i dag er ansat på lige fod med andre medarbejdere,” siger Heidi.

Heidi og Anders fremhæver også de andre medarbejdere i produktionen for virksomhedens succes.

”Jo mere ejerskab alle medarbejderne tager, desto mere gevinst får man ud af det. Vores ukrainske kolleger havde ikke været ansat længe, før de blev inviteret med til julefrokost privat,” siger Heidi. ” Da vidste vi, at vi var lykkedes,” tilføjer Anders med et smil.

Heidi og Anders har ikke bare fået et hold nye, loyale medarbejdere. Bisca A/S har modtaget Vordingborg Kommunes Integrationspris for deres store arbejde.

Hvis Heidi og Anders skal give andre virksomheder, som overvejer at ansætte medarbejdere fra udlandet, et godt råd, så handler det om at gøre noget benarbejde i virksomheden, især i starten.

”Der kan komme super meget godt ud af det, og det kræver en indsats i opstarten for at få det til at fungere. Det er vigtigt at have medarbejdere, som er med på den rejse,” siger Anders.

Fem råd

  1. Hav et princip om at tale dansk på arbejdspladsen – og hold fast i det.
  2. Gør det nemt for medarbejderne at komme til danskundervisning. F.eks. ved at tilbyde dansk på arbejdspladsen.
  3. Involver dine andre medarbejdere i processen.
  4. Kontakt din kommune. Mange kommuner har bosætningskonsulenter, som kan hjælpe med dansk (og diverse andet praktisk).
  5. Tilmeld dig DI’s webinar i samarbejde med SIRI og få endnu flere råd og tips til, hvordan du kan støtte op om dine medarbejderes dansk.

Relateret indhold

Fandt du ikke svar?
Få hjælp
Skriv til vores eksperter

Her kan du stille dine personalejuridiske spørgsmål. Når du har udfyldt og sendt formularen, bliver din sag oprettet hos den rette ekspert, som kontakter dig telefonisk eller på e-mail hurtigst muligt.