Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i DI, Brian Mikkelsen, adm. direktør i Dansk Erhverv, Ulrik Nødgaard, adm. direktør i Finans Danmark og Thomas Black-Petersen, adm. direktør i FBV – Foreningen af Børsnoterede Vækstvirksomheder.

Collage: Mathilde Hjortshøj Christensen
26.01.24 DIB Nyheder

Iværksættere skal løftes til vækstiværksættere

Iværksætteriet er i høj kurs, men det er scale-ups til gengæld ikke. Det bør der være særligt fokus på i de kommende iværksætterforhandlinger, skriver Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i DI, Brian Mikkelsen, adm. direktør i Dansk Erhverv, Ulrik Nødgaard, adm. direktør i Finans Danmark og Thomas Black-Petersen, adm. direktør i FBV – Foreningen af Børsnoterede Vækstvirksomheder.

Indlægget er også bragt som kronik i Børsen

Iværksætteriet er efterhånden en større del af undervisningen, det politiske fokus og hverdagens snak, ikke mindst dagen efter de 700.000 seere er hoppet ind på det populære tv-program Løvens Hule.

Iværksætteriet er i høj kurs, men det er scale-ups til gengæld ikke. Og det er et område, vi mener, der bør være særligt fokus på i de kommende iværksætterforhandlinger.

For vi har brug for flere iværksættere og vækstiværksættere, hvis vi skal blive ved med at skabe den vækst og velstand, der i sidste ende skal betale for vores velfærdssamfund. Og i en verden med hård global konkurrence, geopolitiske spændinger og protektionistiske tendenser er det vigtigt, at dem i vores egen andedam med idéer, drive, lyst og handlekraft til at skabe og skalere virksomheder får de bedst betingelser for at gøre dette. I disse tider er det med andre ord blevet afgørende, at vi kan stå på egne ben, og derfor er det også en væsentlig opgave, at sikre de bedste rammevilkår for vores iværksættere.

 

Iværksættere er blevet rockstjerner

Vi er glade for at fostre mange kloge hoveder, handlekraftige hænder og nye ideer i Danmark, og det skal vi være stolte af. De seneste tal fra Danmarks Statistik viser dog, at vi har et lavt antal af nye virksomheder – og tal fra EU viser, at vi kun ligger på en syvende plads over hvor mange nystartede virksomheder, der er i landet.

Med Løvens Hule og de seneste års fokus på iværksætteri har gjort iværksættere til rockstjerner og inspireret flere til at udleve iværksætterdrømmen.

Der er bare et problem.

Vi formår ikke at løfte iværksætterne til vækstiværksættere – så de ender med at flytte ud af landet, når de får vokseværk. Her indtager Danmark en 20. plads på listen over antallet af højvækstvirksomheder, som har en årlig vækst på mindst 10 pct. i medarbejderstaben. Det er milevidt fra vores nabolande som eksempelvis Sverige og Finland, der indtager henholdsvis første- og andenpladsen.

 

Dårlig adgang til kapital

Dette skyldes ikke mindst den dårlige adgang til kapital på grund af en høj aktieindkomstbeskatning. Det er bydende nødvendigt, at vi øger incitamentet til at investere risikovilligt.

Det mest effektive redskab til det er at sætte aktieskatten ned.

For som det er i dag, kan det simpelthen ikke ’betale sig’ at investere i danske virksomheder eller at skalere.

Det skal være lige så nemt at blive vækstiværksætter, som iværksætter. Ellers som professor og økonom på Harvard Universitet Josh Lerner siger: ”Don’t build a bridge to nowhere”. 

Her kan vi lære af vores nordiske naboer, der formår at give iværksættervirksomhederne vinger og blive til såkaldte “unicorns”, som er virksomheder værdisat til over 1. mia. dollar.

 Siden 2000 har 9 ud af 13 unicorns stiftet i Danmark flyttet teltpælene, mens kun tre ud af 33 unicorns i Sverige er flyttet ud af landet. Norge har kun mistet én ud af ni i samme periode, imens Finland har beholdt alle sine syv unicorns inden for landets grænser.

I tråd med gentagne anbefalinger

Vi mener, at det mest effektive redskab er at sænke den høje aktieskat, så det bedre kan betale sig at investere og vækste virksomheder i Danmark.

Satsen er i dag på 42 pct., hvilket er en af verdens højeste. En reduktion til 40 pct. vil spare investorerne for omkring 1,5 mia. kr. i skat og øge arbejdsudbuddet med næsten 500 personer - men det vil kun koste statskassen i omegnen af 800 mio. kr. Det er ganske enkelt for dyrt at lade være. Hvis vi samtidig indfører en egentlig hovedaktionærmodel, så bliver det endnu billigere at sænke satsen.

En sådan løsning minder om det, man finder hos vores nordiske naboer og vil være i tråd med gentagende anbefalinger fra både Produktivitetskommissionen og De Økonomiske Vismænd. Det kan endda – hvis man har det politiske mod – bane vejen for en større simplificering af den håbløse indviklede beskatning af kapitalindkomst.

Væk med “skatten fra helvede” og andre sten på vejen

Det skal give mening at starte og drive virksomhed i Danmark, og det gør det desværre ikke, før vi har løst de her udfordringer. Derfor appellerer vi til, at vi får sat gang i forhandlingerne og bruger råderummet på det greb, der virkelig vil gøre en forskel, nemlig på at få sænket den høje aktieskat. Det er en gennemregnet, solid løsning, som gør Danmark rigere.

Lad os få ryddet op. De mindre – men betydelige – sten skal ryddes af vejen. Væk med lagerbeskatningen – kendt som “skatten fra helvede” – fjern fantomskatten, og gør det nemmere at give medarbejderaktier. Diversiteten i iværksætteri skal fremmes, både ift. uddannelse og adgang til kapital og der skal være øget adgang for talenter fra udlandet i et supplement til forskerskatteordningen eller et lavere minimumskrav på beløbsordning.

Iværksætteri er ikke bare underholdning i Løvens hule. Det er fundamentet for at kunne fremtidssikre Danmarks økonomi, arbejdspladser og velfærd.

Læs også: Inspiration fra USA: Fart, risikovilje og medarbejderaktier

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Sine Linderstrøm

Sine Linderstrøm

Fagchef

  • Direkte +45 3377 3571
  • Mobil +45 2098 9913
  • E-mail sili@di.dk

Relateret indhold