Adm. direktør Steen Buhl Larsen (TV) og medarbejder "Kalle" Karl Erik Moesgaard Jensen i et røgfrit produktionsmiljø hos Landia. Siden virksomheden blev røgfri i arbejdstiden i september sidste år, er det lykkedes Karl Erik Moesgaard Jensen at stoppe helt med at ryge.

Foto: Landia
14.05.24 DIB Nyheder

Nu kan Kalle smage sin mad igen

64-årige ”Kalle” røg dagligt 25 cigaretter, heraf 10 på arbejdet. Han har kvittet smøgerne og kan igen smage sin mad, efter at Landia blev røgfri arbejdsplads i 2023. Adm. direktør Steen Buhl Larsen glæder sig især over, at rygeforbuddet har forebyggende effekt hos lærlingene.

Måske har enkelte hostet lidt ekstra i starten. Men røgen har lagt sig, og kampen for en røgfri arbejdsplads på den 100-mand store virksomhed Landia i Lem har kun vindere.  

I april 2023 lancerede Landia, at man fra september samme år ville være fri for alle former for tobaksprodukter i arbejdstiden. Sammen med 10 lokale virksomheder og i samarbejde med Ringkøbing-Skjern Kommune og Kræftens Bekæmpelse satte man ind med rygestopkurser for at gøre rygende medarbejdere klar til en røgfri arbejdsdag. 

Læs også: Få røgfri arbejdstid i tre trin 

Arbejdstiden er ikke fritiden

Adm. direktør Steen Buhl Larsen understreger, at medarbejderne tog godt imod rygeforbuddet. Og i de otte måneder, som er gået siden skiltene med “røgfri arbejdsplads” blev sat på virksomhedens døre, har det ikke været nødvendigt at skride ind overfor medarbejdere med en ustyrlig trang til smøger.

- En enkelt gang i starten kom jeg da gående forbi en lille gruppe medarbejdere, hvor der var en, der røg, og så hævede jeg øjenbrynet, og så var det ikke nødvendigt at gøre mere ved det. Folk skulle jo ikke nødvendigvis stoppe med at ryge. De skulle bare stoppe med at ryge i arbejdstiden, fortæller han.

Steen Buhl Larsen har ikke præcise tal på, hvor mange, der har kvittet smøgerne, som følge af rygeforbuddet.

- Der er stadig medarbejdere, der ryger, når de kommer hjem fra arbejde eller i weekenden. Det blander jeg mig ikke i. Vi har bare bestemt, at når man er på arbejde, så ryger man ikke. Men jeg ved, at der er en del, som er holdt op med at ryge, og så er der mange, der har skåret gevaldigt ned på antallet og på sigt nok holder helt op med at ryge, siger Steen Buhl Larsen.

Læs også PostNords erfaringer med røgfri arbejdstid eller bliv inspireret af indførslen af røgfri arbejdstid hos produktionsvirksomheden VM Tarm.

Positiv effekt på unge

Det glæder ham især, at den røgfri arbejdsplads ser ud til at være et godt sted for de unge. Han fortæller, at der traditionelt har været mange rygere og festrygere blandt lærlingene. Og når de har røget til fester i weekenden, har det været naturligt for dem at fortælle om weekendens fester over en smøg i mandagens første pause på virksomheden. 

- Jeg er overbevist om, at den røgfri arbejdsplads har en positiv, forebyggende effekt på de unge lærlinge, så de ikke bliver afhængige af at ryge, siger han. 

Grunden til, at Landia tog beslutningen om røgfrihed, handler ifølge Steen Buhl Larsen om sundhed. At gøre arbejdspladsen røgfri er for ham et enkelt greb, som kan gøre medarbejdere mere sunde og raske.

- Når man har en bred medarbejderskare og kan se, at når man kommer op i årene, så er der måske lidt flere af dem, der har røget, som har lidt flere sygedage end ikke-rygerne, så kan den røgfri arbejdstid også gøre noget godt for sygefraværet, siger han.

Går til stålet

Steen Buhl Larsen er stolt af, hvordan medarbejderne har taget den røgfri arbejdsplads til sig. Det gælder blandt andre Karl Erik Moesgaard Jensen, der røg 8-10 smøger i løbet af en arbejdsdag og minimum 25 på en hel dag. Han har skåret antallet ned til nul på samme effektive måde, som når han til daglig skærer jern op. 

64-årige “Kalle” beskriver sig selv som gladere, efter han kvittede smøgerne. 

- Jeg var en af dem, som deltog i et firmabetalt rygestop-kursus, hvor man en halv time hver 14. dag i tre måneder mødtes med andre deltagere og en rådgiver, som fortalte om farerne ved rygning. Det betyder meget, at man gør det her sammen med andre, fortæller Karl Erik Moesgaard Jensen. Og for at komme afhængigheden til livs, stod den en overgang også på brug af nikotinplastre og mundspray.

Det har haft stor betydning for helbredet, at han er holdt op med at ryge.

- Nu kan man jo smage det, man spiser. Nu smager det ikke af røg det hele. Og nu har jeg også meget mere luft at gøre godt med, så jeg bliver ikke så let forpustet. Så ja. Jeg har det pissegodt med det, siger han.

Webinar om røgfri arbejdstid

Steen Buhl Larsen fortæller mere om at komme godt fra start på en røgfri arbejdstid på et webinar tirsdag den 4. juni 2024 kl. 9-10.30. Webinaret er arrangeret af Kræftens Bekæmpelse. 

Røgfrie råd til danske industri-områder

Adm. direktør Steen Buhl Larsens råd til private virksomheder i andre dele af landet, som eventuelt overvejer at lave røgfri arbejdspladser:

Tag beslutningen i god tid. Meld klart ud og sig, at virksomheden skal være røgfri 

Tag en åben debat om det og man vil opleve, at mange kommer og siger, at det her har de faktisk tænkt på længe, og at det var et godt skub til at gøre noget ved sagen

Og hjælp så med at gøre medarbejderne klar med fx rygestopkurser.

Steen Buhl Larsen fortæller mere om at komme godt fra start på en røgfri arbejdstid på et webinar tirsdag den 4. juni 2024 kl. 9-10.30. Webinaret er arrangeret af Kræftens Bekæmpelse. 

https://conferencemanager.events/webinaromroegfriarbejdstid

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Sara Thorslund Roerholt

Sara Thorslund Roerholt

Konsulent, Future of Work

  • Direkte +45 3377 3707
  • Mobil +45 5218 5969
  • E-mail saro@di.dk

Relateret indhold