22.11.23 Vi rådgiver dig Nyheder

Kvindelig rollemodel i STEM-fag viser vejen

Anisha Iyer, en dynamisk astrofysiker, er et strålende eksempel på, hvordan mangfoldighed og inklusion bør forme STEM-feltet. Hendes rejse fra passioneret naturvidenskabsentusiast til en toneangivende rolle hos European Space Agency (ESA) er afgørende for STEM fagene, der har stærkt brug for at motivere og inspirere unge, især piger, til at forfølge deres STEM-drømme.

Anisha Iyer, en ung, visionær astrofysiker, repræsenterer ikke kun en stjerne i sin egen ret, men også et lysende eksempel på, hvordan mangfoldighed og inklusion bør indarbejdes i STEM-feltet. Hendes rejse begyndte med en passion for naturvidenskab, men hendes virkelige bidrag går ud over bare at være en bemærkelsesværdig forsker - hun er en katalysator for ændring og en stærk rollemodel for de piger og kvinder, der drømmer om en karriere indenfor STEM fagene.

Aktiv indsats for at få trække unge (piger) til STEM-fag 
På blot 24 år har hun allerede sikret sig en stilling hos European Space Agency (ESA) i Redu, Belgien. Her står Anisha ikke blot som en talentfuld astrofysiker, men som en nøgleperson i deres bestræbelser på at inspirere og tiltrække unge til STEM-fagene. Hendes rolle som formidler strækker sig ud over laboratoriet og ind i klasseværelser, hvor hun inspirerer skolelærere fra alle ESA’s medlemslandene til at formidle STEM-fag med brug af rummet som tema for unge mellem 3-18 år.
 
På hendes rejse som astrofysiker og videnskabsformidler, er hun ofte stødt på unge piger, der, ligesom hun selv, har tvivlet på, om de var gode nok til at forfølge en STEM-karrierevej, selvom de brænder for videnskaben.

Vigtigt opgør med forholdsmæssig stor kønsskævhed på STEM-uddannelser
Hendes engagement i at motivere unge piger, der vakler mellem tvivl og ambition, er strategisk vigtigt. Med kvinder, der stadig kun udgør en tredjedel af de studerende på STEM-uddannelser og et generelt fald i interesse for STEM-fagene, er Anishas indsats kritisk for at ændre denne tendens. En reduktion af den store kønsskævhed på STEM-uddannelserne kan bidrage til en større rekrutterings- og talentpulje og mere innovative løsninger.

Manglen på STEM-kompetencer i erhvervslivet kan både være en vækstbarriere for den enkelte virksomhed samt udgøre et samfundsproblem. Adgangen til dygtige matematikere, ingeniører og softwareudviklere er afgørende for den grønne og digitale omstilling, som vores samfund står over for. Samtidig har virksomheder med en høj andel af medarbejdere med ingeniør- eller anden STEM-baggrund langt højere værditilvækst per medarbejder end øvrige virksomheder, viser ny analyse fra Dansk Industri.

ANALYSE: Kønsfordelingen på STEM-uddannelserne står i stampe - DI (danskindustri.dk)

Anisha Iyers mission strækker sig således ud over blot at være en succesfuld videnskabskvinde. Hun er et vigtigt aktiv i den bredere diskussion om at omdefinere, hvordan STEM-feltet præsenteres for og opfattes af kommende generationer, og således en nøglekomponent i at opbygge et mere inkluderende og mangfoldigt STEM-samfund, som kvinder også kan spejle sig i. 

Relateret indhold