Udskrevet den: 23.10.2017
URL: http://di.dk/dibusiness/nyheder/Pages/Tilbundsiivaerksaetternesproblemer.aspx?printType=1

Kontakt: Alexander Ulrich
Publiceret: 27.08.2015

Til bunds i iværksætternes problemer

Hvad er de største bremseklodser for danske iværksættere? Det vil iværksætterorganisationen StartupBorgen sammen med blandt andre DI dykke ned i.

Af Felix Stark mail

Det er velkendt, at iværksættere oplever besværligheder, når de skal hitte ud af skatten, finde investorer og navigere rundt i regler og administration. Men hvad problemerne nærmere består i, står mere hen i det uvisse. Derfor er iværksætterorganisationen Startup borgen, Fonden for Entreprenørskab, Patent og Varemærkestyrelsen samt DI gået sammen om at dykke længere ned i materien og finde ud af præcis hvor, problemerne opstår.

- Især i København oplever vi, at der er kommet en stærk iværksætterlyst. Men der er også mange nystartede virksomheder, der lukker hurtigt igen. Derfor vil vi gerne undersøge nærmere, hvor problemerne er, så vi har et bedre grundlag for at søge politiske ændringer og andre tiltag, der kan lette livet for opstart, siger formanden for Startup borgen, Avnit Singh.

Legat gav frihed

Blandt iværksætterne findes f.eks. Louise Ferslev, der er godt i gang med at etablere virksomheden ”Mymonii” med udgangspunkt i en app, der kan hjælpe børn med at håndtere deres økonomi og lære om digitale penge.

- For mig har en af udfordringerne f.eks. været, at jeg fandt en business angel, hvor jeg skulle finde en måde at have tillid til, at han ikke var med for at overtage og udnytte min ide og mit arbejde. Og så har jeg opgivet at søge midler via offentlige tilbud som iværksætterydelsen og iværksætter pilot ordningen. Selv om det er vildt gode tiltag, har jeg ikke så gode erfaringer med det, og jeg har indtryk af, at det er meget få mennesker, der sidder og styrer det, fortæller Louise Ferslev.

Hverken det ene eller det andet har dog afskrækket hende, da hun trives med at opsøge udfordringer.

- Og så har det hjulpet meget, at jeg fik et legat på 15.000 kr. fra mit uddannelsessted, som betød, at jeg ikke behøvede have et studiejob ved siden af og derfor kunne bruge min fritid under uddannelsen på at arbejde videre med min virksomhedside, siger Louise Ferslev.

Læs også DI Indsigt om iværksætteri

Skaf politikernes opmærksomhed

Om Louise Ferslevs oplevelser også er udtryk for generelle problemer vil vise sig, når Startup borgen sidst på året eller i begyndelsen af 2016 kan præsentere resultaterne af undersøgelsen. I mellemtiden forsøger Startup borgen også at øge politikernes opmærksomhed og kendskab til iværksætterne med et netværksarrangement på Christiansborg.

- Iværksætterne er vigtige, men der er ikke så mange politikere, der har særlig stort kendskab til området. Derfor har vi valgt at holde vores netværksarrangement i Landstingssalen på Christiansborg og med deltagelse af især ordførerne på området. Samtidig har vi også erhvervsledere og business angels som deltagere, siger Avnit Singh fra Startup borgen.

Louise Ferslev har deltaget i arrangementet de sidste to år og har haft stort udbytte af det.

- Det var fedt at kunne præsentere sin ide i sådan et forum og få positiv feedback. Det var med til at styrke troen på, at det kunne lade sig gøre. Politikerne var også meget venlige og så ud som om, iværksætteri var det vigtigste i verden. Men de har jo mange, de skal gøre glade, siger Louise Ferslev.

Læs også Magasinet DIBusiness tema om iværksætteri