På di.dk anvender vi cookies til en række forskellige formål i forbindelse med funktion, webanalyse og marketing. Klikker du videre på sitet, accepterer du, at der sættes cookies til disse formål. Du kan læse mere om cookies og fravælge brugen af dem på denne side.
SENESTE NYHEDER

Haves: store muligheder - søges: robotkyndige madentusiaster

Branchedirektør Leif Nielsen, DI Fødevarer, efterlyser i et debatindlæg robotkyndige folk, der kan bidrage til at udvikle fødevarernes kvaliteter for at styrke fødevareerhvervet.
Der skal sikres en sammenhæng mellem uddannelserne og fødevarebranchens kompetencebehov, skriver Leif Nielsen, branchedirektør, DI Fødevarer.

Det er alletiders, at unge får appetit på at blive gourmetkok, når danske restauranter henter Michelin stjerner i hobetal. Og det er helt fint, at Den Store Bagedyst har gjort det sexet at blive konditor.

Men vi har også brug for robotkyndige folk, der kan bidrage til at udvikle fødevarernes kvaliteter for at styrke fødevareerhvervet. Derfor står uddannelse og rekruttering højt på fødevarebranchens dagsorden i disse år.

Produktion i Danmark er igen under udvikling – ikke afvikling. Det gælder også i fødevareindustrien, der efter en årrække med faldende beskæftigelsestal, har oplevet en fremgang siden 2012, så der nu er omkring 53.000 ansatte i branchen.

Læs også: Kina-aftale er gigantmulighed for danske fødevarer

Mangel på teknisk arbejdskraft

Mange fødevarevirksomheder har i dag svært ved at tiltrække dygtige medarbejdere med en teknisk profil, og et kig ind i krystalkuglen viser, at udfordringen med at skaffe kvalificeret, teknisk arbejdskraft kun bliver større de kommende år.

Samtidig bliver fødevareindustrien mere og mere digitaliseret og automatiseret, hvilket også stiller andre og nye krav til medarbejderens kompetencer.

Det er helt centralt, at der sikres en sammenhæng mellem uddannelserne og fødevarebranchens kompetencebehov. Én model er at målrette tekniske erhvervsuddannelser til delbrancher i fødevareindustrien.

Det har DI i samarbejde med erhvervsskoler og fagforeninger haft succes med på bageriområdet, og det er et spor, der kan følges for andre underbrancher. Vi skal også sørge for at få oprettet de praktikpladser, der kan understøtte uddannelserne. Her har virksomhederne et stort ansvar.

Generelt er det mit indtryk, at både virksomhederne og uddannelsesinstitutionerne – det gælder erhvervsskoler så vel som universiteter – ønsker mere samarbejde, der kan bidrage til at sikre, at udbuddet af kompetencer matcher efterspørgslen, både på kort og langt sigt. Så vi skal videre ad den vej.

Men det er ikke kun de unge, vi skal have fat i. Også efteruddannelse af nuværende medarbejdere er et middel til at sikre de rette kompetencer i virksomhederne. Vi står også i den situation, at der er mange ældre, erfarne medarbejdere ansat i fødevareindustrien, der inden for en overskuelig fremtid vil forlade arbejdsmarkedet. Det er selvfølgelig med til at øge rekrutteringsudfordringen i de kommende år.

Læs også: Sund færdigmad hitter hos forbrugerne

Fortællingen om fødevareindustrien

Vi i branchen har også en opgave i at fortælle og vise omverdenen, at fødevarebranchen er en spændende, innovativ og globalt orienteret branche med gode udviklingsmuligheder for ambi-tiøse og engagerede medarbejdere. Gastronomi og stjernekokke i restaurationsbranchen er cool, men der er også musik i robotteknologi og procesoperatører i fødevareindustrien.

Den 18. maj afholder DI Fødevarer en national konference, hvor vi stiller skarpt på fødevarevirksomhedernes muligheder for tiltrække og udvikle de dygtigste hoveder og hænder til fremtidens fødevareindustri. Her samler vi virksomheder, uddannelsesinstitutioner og andre aktører til debat.

Debatindlægget er bragt 16. maj i Altinget.

Mange fødevare-virksomheder har i dag svært ved at tiltrække dygtige medarbejdere med en teknisk profil, og et kig ind i krystalkuglen viser, at udfordringen med at skaffe kvalificeret, teknisk arbejdskraft kun bliver større de kommende år.

LEIF NIELSEN, BRANCHEDIREKTØR, DI FØDEVARER
Yderligere info
Kontakt image
Branchedirektør
Tlf: +45 3377 3015
Mobil: +45 2724 5638
E-mail: lenidi.dk
PUBLICERET: 16-05-2017 OPDATERET: 16-05-2017