USA er mere åben over for nye typer af fødevarer, fortæller Aviaja Riemann-Andersen. Bureaukratiet er meget mindre end i EU, hvor godkendelser af nye produkter trækker ud i årevis.

Foto: Circular Food Technology
21.05.24 DIB Nyheder

Iværksætter: Her er Europas glemte barn

EU overser potentialet i nye typer af fødevarer, som kan gavne klimaregnskabet. Vi kan lære af USA, lyder det fra iværksætteren Aviaja Riemann-Andersen.

Aviaja Riemann-Andersen er på en helt særlig mission – eller faktisk to. For det første skal hun sikre en sund vækst i virksomheden Circular Food Technology. For det andet skal hun trække et skjult område af fødevareindustrien frem i lyset.

Begge missioner er naturligvis tæt forbundet, for uden succes med mission to, er mission ét også op ad bakke.

Kernen i den seks år gamle virksomhed er nemlig anvendelse af restproduktet mask fra brygning af øl. I 2018 udviklede virksomheden en ny type mel baseret på mask – et såkaldt upcycled produkt, hvor man genanvender restprodukter til nye fødevarer. Under varemærket ”Agrain” sælges maskmelet til industrielle kunder og på eksportmarkederne, hvor interessen  er større for denne slags fødevarer.

- Upcycling er desværre blevet det glemte barn i Europas fødevareindustri, selv om det har et betydeligt potentiale, når der kommer til at begrænse spild af fødevare i det industrielle led af værdikæden. Dels er det ikke synligt på samme måde, som den madspild folk selv sorterer privat i dag, dels kom fødevarer desværre ikke på EU’s udvidede liste over taksonomier sidste år, hvilket ellers kunne have givet et løft, forklarer Aviaja Riemann-Andersen.

Efterlyser EU-krav og mål

EU-taksonomien er EU’s klassifikationssystem for bæredygtige aktiviteter, som virksomheder skal rapporterer om. Systemet blev revideret i juni 2023, dog altså uden at fødevareindustrien kom med. Taksonomien er samtidig pejlemærke for investorer, der vil bruge midler på den grønne omstilling. Derfor risikerer fødevare-iværksættere også at blive nedprioriteret, når millioninvesteringer skal fordeles.

Circular Food Technologies har dog ikke haft problemer med at skaffe finansieringen til innovation og vækst, om end det formentlig var gået nemmere, hvis der var kommet EU-krav på bordet. Markedet udvikler sig også i den rigtige retning.

- Vi har distributører af Agrain på kernemarkeder som Spanien, Portugal, Italien og England, men det kræver en ekstra indsats, fordi vi som en lille virksomhed skal løbe narrativet i gang om potentialet i upcycling. Det skal jo nok komme om nogle år, og så vil vi have en gode base at stå på, for upcycling vil uden tvivl skabe en stor forskel, forventer iværksætteren.

Læs også: Danske topledere advarer EU mod tabt konkurrencekraft

Giv os et certifikat som i USA

På den korte baner anbefaler Aviaja Riemann-Andersen at hente inspiration i USA, som set med iværksætterens øjne i dag står som et markant mere modent marked for virksomhedens produkt. Og det skyldes ikke mindst muligheden for at markedsføre upcyclede fødevarer med varemærket ”Upcycled Certified”.  

- Det styrker både synlighed og anerkendelse. Certifikatet har medvirket til at accelerere udviklingen langt mere i USA. Vi har af samme årsag også fået certifikat til USA og er begyndt at sælge Agrain i landet. Også via vores distributører i andre EU-lande, fortæller hun.

Siden det amerikanske certifikat blev indført i 2021, er der kommet tæt på 100 produkter på listen. 

- USA er generelt mere åben over for nye typer af fødevarer. Bureaukratiet er meget mindre end i EU, hvor vi risikerer årelange processer, før vi eventuelt får en godkendelse. Jeg udfordrer bestemt ikke kravet om fødevaresikkerhed. Men jeg udfordrer mængden af den forskning, som vi bliver afkrævet for at få adgang til at markedsføre nye produkter i EU. Det blokerer jo for udviklingen af nye produkter, hvor vi eksempelvis bruger nye svampesporer til fermentering, forklarer Aviaja Riemann-Andersen.

Og det går ud over innovationen af nye fødevare, som kan være med til at begrænse spild og bidrage til den grønne omstilling. Det tager typisk fire år at få godkendt nye ingredienser i EU. Circular Food Technology har sammen med partnere op mod 50 nye udviklingsprojekter i støbeskeen.

Læs også: DI-duo skærper kamp for grønne bio-mirakler

Hvis vi skal overleve og skabe en betydelig vækst, skal vi ud over landets grænser. Aviaja Riemann-Andersen, CEO, Circular Food Technology

Klynger i Europa

Direkte adspurgt om bureaukratiet i EU kan lokke iværksætteren til at rykke til USA, lyder svaret dog nej.

- I branchen er der mange som taler om at flytte til USA. Vi gør det dog ikke, selv om Danmark er ikke en entydig præference for os, for hvis vi skal overleve og skabe en betydelig vækst, skal vi ud over landets grænser. Vi har dialoger med klynger i Danmark, Frankrig og Belgien, fortæller Aviaja Riemann-Andersen.

For iværksætteren handler det grundlæggende om at skabe en forståelse for at upcyclede produkter bliver anerkendt på lige fod med andre fødevareingredienser.

- Og her vil det hjælpe rigtigt meget, hvis EU understøtter det med en positiv regulering, med krav om en andel af upcyclede produkter i fødevareindustrien. Det vil også gøre det nemmere og mere relevant for de store fødevarevirksomheder at vælge disse bæredygtige løsninger, siger iværksætteren.

Læs også: Iværksætter til investorer: "Fri os for fløjshandsker"

DI: EU skal op i gear

DI Fødevarers branchedirektør Leif Nielsen støtter Aviaja Riemann-Andersens mission. Han peger på, at der er et stigende fokus på, at vi ikke må lade gode ressourcer gå til spilde. Det handler for eksempel om mask fra bryggerier, slagterisidestrømme og presserester fra juiceproduktion.

- Disse sidestrømme, bliver i dag ofte anvendt længere nede i værdipyramiden til dyrefoder eller biogas. Her er der potentialer for at upcycle sidestrømmene til nye fødevarer, ingredienser og bioaktive komponenter til den farmaceutiske industri. Og fødevaresektoren er i fuld gang med at udfordre de vante tankegange, som Agrain er et flot eksempel på, siger han.

Leif Nielsen deler frygten for, at EU kommer for sent i gang med at udnytte potentialet. Eksempelvis er godkendelsesprocesserne i EU for tunge, hvilket får mange til helt at opgive at forløse de gode ideer inden for upcycling – eller placerer investeringer og innovation uden EU.

- Særligt de mindre virksomheder og startups opfatter barriererne som store, siger han.

EU-Parlamentet har desuden vedtaget nye bindende målsætninger på 20 pct. reduktion af madspild i fødevareproduktion og -forarbejdning. Desuden er der i Danmark netop lanceret et strategi for at begrænse madspild. Det viser at forståelsen breder sig. Men spørgsmålet er om kursskiftet sker hurtigt nok.

- Vi skal sikre, at gammel lovgivning og tænkning ikke spænder ben for at virkeliggøre ambitionerne, siger Leif Nielsen.

Tag DI's kandidattest til EU-parlamentet 

Fakta

Circular Food Technology ApS

  • Grundlagt I 2018.
  • Gik på markedet i 2020 med produktet Agrain, der genanvender bryggeriers restprodukt mask, som er til overs, når sukkerstoffer er trukket ud af malten. Agrain sælges til fødevareindustrien.
  • Virksomhedens fabrik ligger i Bjæverskov på Sjælland.
  • Direktionen består Aviaja Riemann-Andersen (CEO), Michael Forster (CFO) og Jesper Clement (Head of Operations).
  • Aviaja Riemann-Andersen er medlem af bestyrelserne for DI Fødevarer og Plantebranchen.
  • Link til virksomheden

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Leif Nielsen

Leif Nielsen

Branchedirektør

  • Direkte +45 3377 3015
  • Mobil +45 2724 5638
  • E-mail leni@di.dk

Relateret indhold