De endelige betingelser endnu ikke fastlagt, men Senior Vice President og professor, Lene Oddershede fra Novo Nordisk Fonden fortæller, at alle størrelser af virksomheder får reel mulighed for at være med. Også opstartsvirksomheder skal have mulighed.

Foto: Novo Nordisk Fonden
01.05.24 DIB Nyheder

Få billigere adgang til computerkraft i verdensklasse

Novo Nordisk Fonden og EIFO’s nye supercomputer, Gefion, giver danske virksomheder et værktøj i verdensklasse til gavn for konkurrenceevnen. Læs her hvordan din virksomhed kan være med.

Konkurrencekraft er dybt afhængig af computerkraft. Det sander mange virksomheder når nye produkter og løsninger skal udvikles i egne laboratorier og værksteder i kamp med konkurrenter fra andre lande.

Tid er en altafgørende faktor, hvis man skal vinde det kapløb. Og her kommer computerhastigheden ind, når innovationen skal efterprøves i simulerede miljøer, før produkterne er klar til markedet.  

Danske virksomheder har hidtil været nødt til at bruge år på at teste sig frem på klassisk vis, hvis ikke lige økonomien var til at leje sin ind på private supercomputere i andre lande.

Adgang til små og store virksomheder

Den tid er snart forbi med Novo Nordisk Fonden og Danmarks Eksport- og Investeringsfond, EIFOs, beslutning om at købe en af verdens stærkeste AI-computere. Computeren med navnet ”Gefion” giver både forskere og dansk erhvervsliv lettere adgang til en helt ny liga af superværktøj, der kan korte testtider ned fra årtier til måneder.

- Endnu har vi ikke fastlagt de endelige betingelser for at give virksomheder adgang til computeren. Men der vil sandsynligvis udbydes forskellige muligheder, herunder et premium produkt, som vil betyde, at alle størrelser af virksomheder får reel mulighed for at være med. Også opstartsvirksomheder skal have mulighed for at købe sig til store job. Det bliver ikke gratis, men udgiften vil være begrænset, fortæller Gefions tovholder hos Novo Nordisk Fonden, Senior Vice President og professor, Lene Oddershede.

Plads til flere 

Gefions overordnede formål er at sætte ekstra skub i forskning og innovation inden for områder, der spænder fra sundhed og life science til grøn omstilling. Kernen i computeren er grafikkort fra amerikanske NVIDIA. Virksomhedens grafikkort, Grafik Processing Units (GPU), blev oprindeligt udviklet til computerspil, men har siden vist sig særdeles anvendelig i langt bredere forstand til at accelerere databehandling, og specielt til anvendelse og træning af kunstig intelligens.

- Computeren har en kolossal kapacitet og selv om der er fastlagt fire flagsskibsområder allerede og forskere fra universiteter får høj prioritetet, er der plads til opgaver for private virksomheder. Specielt i opstarten vil det være lettere at få plads, fordi kapaciteten ikke vil være fuldt udnyttet. Derfor kunne adgangen godt blive billigere i starten, siger Lene Oddershede.

Datasikkerheden i Gefion bliver samtidig på det højest mulige niveau, hvor følsomme data ikke risikerer at blive delt med andre eller bliver lagret i Gefion. Dermed sikres brugerne fuld  kontrol over deres data.

Gefion ventes klar i Danmark i løbet af foråret 2025 efter en testperiode på nogle måneder. Med staten i ejerkredsen via EIFO er der krav om, at Gefion skal være selvfinansierende.

Overvej Gefions muligheder

Selv om computeren endnu ikke er på plads, er det en god idé allerede nu at overveje om Gefion kan bidrage til virksomheders innovation.

- Man kan som virksomhed begynde at overveje, hvordan Gefions kraftfulde GPU facilitet, kan bruges til at udvikle eller anvende AI indenfor ens eget domæne. Og det er vil være et plus, hvis man er ambitiøs i forhold til, hvordan AI kan bidrage til at transformere forretningsudviklingen, fortæller hun.

Desuden skal virksomhederne sætte sig ind i, hvad NVIDIA’s H100 GPU-processorer kan håndtere til forskel for andre typer af computere.

Gefion skal styrke dansk konkurrenceevne og forskning, så derfor er det en betingelse, at ansøgerne er en dansk virksomhed – eller potentielt et dansk ledet internationalt konsortium, som naturligvis skal overholde alle danske regler omkring håndtering af data.

Aftalen om Gefion er kommet usædvanligt hurtigt på plads, fortæller Lene Oddershede. I oktober 2023 var der de første møder mellem ledelsen i Novo Nordisk Fonden, EIFO og NVIDIA, hvor parterne drøftede potentialet og NVIDIA på den baggrund valgte Danmark takket være vores stærke tradition for offentligt-private samarbejder samt vores position inden for kvante-teknologi og farma. Aftalen blev offentliggjort 18. marts. Gefion drives videre i samarbejdet med NVIDIA.

Læs også: ”Drabeligt” marked for computerkraft

Flagskibe sættes i søen

Fire flagskibsområder er planlagt, som vil vise Gefions potentiale:

  • Proteindesign og farmaområdet: Her er Danmark førende og det er vigtigt at bevare den position.
  • Sundhed: Udvikling af en dansk sprogmodel på det biomedicinske område.
  • Kvanteteknologi: Danmark anses i forvejen som en af de globalt ledende på det område. Koblingen mellem kvante og AI er central.
  • Bæredygtighed: Gefion kan anvende klimadata og bruge dem til simulering af klimapåvirkninger. Der skal udvikles en ”digital tvilling”, der afspejler klodens reelle udvikling.

Organisation skal på plads

Udover installationen af selve Gefion, som varetages af den franske virksomhed Eviden, bliver der snart ansat en CEO for firmaet bag Gefion, Danish Centre for AI Innovation A/S.

Desuden skal der nedsættes en bestyrelse samt en adgangskomité som skal håndtere ansøgningerne fra forskere og virksomheder.

Først når det er på plads kan vilkår og pris for at få adgang til Gefion blive endeligt fastlagt, siger Lene Oddershede.

DI: Det er stort, det her

DI ser en kæmpe fordel for vores samfund og virksomhederne, at de snart kan få adgang til en af verdens stærkeste computere. 

- Supercomputeren er brændstoffet til ny teknologisk udvikling inden for eksempelvis kunstig intelligens og kvanteteknologi. Det kan sætte fuld fart på udviklingen af nye løsninger indenfor klima, bio, Life Science eller behandling af alvorlige kroniske sygdomme. Det kræver store mængder computerkraft, siger Bo Wiberg, chefkonsulent i DI Digital.

- Der er tale om en mulighed for potentielt at kickstarte et teknologisk eventyr for Danmark, som kan styrke vores konkurrencedygtighed inden for den grønne omstilling, life science, biosolutions mv. Det er stort, det her, pointerer han. 

Desuden er Gefion et glimrende eksempel på offentlig-privat samarbejde, tilføjer Bo Wiberg.

Læs mere om Gefions potentiale her

Fakta

Fakta om Gefion

  • Gefion bliver en af verdens kraftigste AI-supercomputere, hvis overordnede mål er at finde løsninger på store samfundsmæssige udfordringer.
  • Kontakt Project Director Mette Modvig: mmn@novo.dk, hvis du er interesseret i mere information om Gefion.
  • Der kan gives detaljeret information om adgang til Gefion i efteråret 2024.
  • Gefion ejes af Novo Nordisk Fonden (85 pct.) og Danmarks Eksport- og Investeringsfond, EIFO (15 pct.)
  • Gefion drives via det nystiftede selskab Danish Centre for AI Innovation A/S.
  • Novo Nordisk Fonden og EIFO har sammen lagt 700 mio. kr. i opstartsudgifter. Dertil skal lægges omtrent 100 mio. kr. om året i driftsomkostninger plus et pt ukendt beløb til løbende opgraderinger. Det er målet at løbende udgifter samt opgraderinger skal dækkes af indtægter.
  • Gefion drives i samarbejde med amerikanske NVIDIA, som leverer de særlige grafikkort, GPU’er, der er designet til at løse verdens mest udfordrende AI-problemer.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Bo Wiberg

Bo Wiberg

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3081
  • Mobil +45 5213 2382
  • E-mail bowi@di.dk

Relateret indhold