Vestkysten er særligt udsat for oversvømmelse, kysttilbagerykning og erosion. Regeringen vil derfor bruge over 1 mia. kr. på beskyttelse ved at pumpe ekstra sand op på strandene.

Arkivfoto: Colourbox
23.10.23 DIB Nyheder

DI: Det haster med beskyttelse mod dramatisk vejr

DI ser potentiale i regeringens klimatilpasningsplan 1, der skal beskytte kystområder bedre mod oversvømmelser. 1,3 mia. kr. til indsatsen falder på et tørt sted.

Mange grundejere, byer, kommuner og staten er nu ved at gøre skaderne op efter weekendens massive oversvømmelser. Skaderne udstiller i høj grad behovet for at øge kystsikringen i en tid, hvor klimaforandringerne byder på store vejrskift.

Derfor modtager DI også regeringens udspil Klimatilpasningsplan 1, der er fremlagt mandag, med ekstra stor interesse. Regeringen vil afsætte 1,3 mia. kr. til at sikre kyster, byer, boliger og infrastruktur mod fremtidens vejrskifte. Kommuner og spildvandsselskaber får en stor rolle i at omsætte visioner til handling.

- I kølvandet på sidste uges voldsomme storm og ødelæggelser til følge, er det meget tydeligt, at det haster med at få tilpasset Danmark til fremtidigt dramatisk vejr, siger Karin Klitgaard, miljøpolitisk chef i DI.

Vigtigt at ansvaret bliver placeret

DI mener at Klimatilpasningsudspillet falder på et meget tørt sted. Danmark vil blive udsat for meget mere vildt vejr i fremtiden, og erfaringer viser, at det generelt er billigere at beskytte end af udbedre skader.

- Derfor haster det med at få nye regler på plads og justeret incitamenter for kommuner og borgere, så vi kan beskytte vores kyster og byer bedre, siger Karin Klitgaard.

Hun ser det derfor også som meget positivt, at kommunerne får ansvaret for indsatsen.

- Med et tydeligere og klart placeret ansvar forventer vi, at klimatilpasningen kommer markant op i gear, siger Karin Klitgaard.

Af de 1,3 mia. kr. foreslår regeringen at mere end 1 mia. kr. skal bruges til at sikre den jyske vestkyst. Miljøminister Magnus Heunicke henviser til, at vi netop har været vidner til en stormflod flere steder i landet, hvor diger er brudt sammen, huse, butikker og veje er revet væk.

- Det er helt afgørende at vi sikrer os bedre mod vandmasserne og netop den opgave tager vi nu fat på med Klimatilpasningsplan 1. Det gør vi blandt andet ved at tage fat på de strukturelle problemer, som kommunerne har efterlyst en løsning på, og så sætter vi tempo på projekter, der beskytter Danmark mod oversvømmelser fra havet, siger ministeren i en pressemeddelelse.

Læs hele Klimatilpasningsplan 1 her

Karin Klitgaard

Karin Klitgaard

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3695
  • Mobil +45 2565 0241
  • E-mail kakl@di.dk

Relateret indhold