Bliver projektet en realitet vil det fuldt udbygget i 2030 årligt kunne levere mere end 250.000 ton bæredygtige brændstoffer til busser, lastbiler, skibe og fly.

Foto: SAS
26.05.20 DIB Nyheder

DI: Giga-anlæg for grønt brændstof giver dansk førerposition

En stribe af landets største virksomheder søsætter projekt til udvikling af bæredygtigt brændstof, der sikrer Danmark plads i global liga, hvis det bliver gennemført.

Transportbranchens største danske spillere og energivirksomheden Ørsted vil med nyt projekt løse den største klimaudfordring til lands, til vands og i luften – nemlig at udvikle brændstof, som kan medvirke til at indfri Danmarks grønne ambitioner.

Partnerskabet mellem SAS, Københavns Lufthavne, A.P. Møller – Mærsk, DSV Panalpina, DFDS vil sammen med COWI og Boston Consulting Group udvikle et nyt og banebrydende produktionsanlæg til brint og e-brændstoffer så snart som i 2023, hvis tilladelserne kommer på plads. Når projektet er fuldt udbygget i 2030, vil det årligt kunne levere mere end 250.000 ton bæredygtige brændstoffer til busser, lastbiler, skibe og fly.

DI’s adm. direktør Lars Sandahl Sørensen vurderer, at initiativet vil give Danmark et teknologisk lederskab på et ekstremt vigtigt område. Teknologien vil i fremtiden blive efterspurgt overalt på kloden, og det skaber meget store muligheder for de virksomheder og lande, som er med til at udvikle den.

- Det er et fantastisk vigtigt og spændende initiativ, som vidner om et ambitiøst dansk erhvervsliv, der er i den grad er klar til at finde løsninger, som gør Danmark til et grønt foregangsland, siger Lars Sandahl Sørensen.

Læs mere om projektet her

Produktionsanlæg ved København

Partnerskabet vil bygge et produktionsanlæg ved København, som skal være et af verdens største til elektrolyse og til produktion af bæredygtige brændstoffer.

Hvis projektet bliver gennemført kan det levere vedvarende brint til CO2-neutrale busser fra Movia og tunge lastbiler fra DSV Panalpina, vedvarende metanol til A.P. Møller - Mærsk-skibe og vedvarende jetbrændstof (e-kerosin) til SAS-fly og lufttransport ud af Københavns Lufthavne. Projektet vil kræve store mængder grøn strøm, som potentielt kunne komme fra en havvindmøllepark ved Rønne Banke ved Bornholm.

Partnerskabet skal nu drøfte rammer og betingelser med myndighederne, og det kræver også offentlige midler som en del af finansieringen. Frank Jensen, overborgmester i København, ser bæredygtige brændstoffer er et vigtigt middel til at bekæmpe klimaforandringer og luftforurening.

Læs også: DI fremlægger milliardplan for Danmarks vej ud af krisen

Det er et fantastisk vigtigt og spændende initiativ, som vidner om et ambitiøst dansk erhvervsliv, der er i den grad er klar til at finde løsninger, som gør Danmark til et grønt foregangsland. Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør, DI

Accelerator for transportbranchen

Københavns Lufthavnes adm. direktør Thomas Woldbye, ser et betydeligt potentiale i projektet.

- Det understøtter ambitionerne om at omstille dansk luftfart til at være helt uden CO2-udledning i 2050 og gøre Danmark til et foregangsland inden for udviklingen af fremtidens klimavenlige brændstoffer, siger han.

SAS er enig.

-  Vi støtter adskillige initiativer og projekter og håber, at dette projekt kan kommercialiseres og blive en accelerator for omstillingen til en afkarboniseret luftfart, siger koncerndirektør Simon Pauck Hansen

Ørsted er med i projektet som producent af energi og ser potentiale i projektets størrelse.

- Med de rette politiske rammer på plads vil dette projekt kunne være et afgørende skridt fremad for produktionen af bæredygtige brændstoffer i Danmark, hvilket vil styrke Danmarks globale førerposition inden for teknologier og forretningsmodeller, der kan sikre en bæredygtig fremtid, siger adm. direktør Henrik Poulsen.

A.P. Møller – Mærsk, der vil være CO2-neutrale før 2050 ser potentiale til at bringe Danmark frem i forreste række.

- I Danmark har vi en mulighed nu for at accelerere den grønne transformation og gå i front når det kommer til at forsyne fremtiden med bæredygtig energi, og jeg er glad for, at vi kan bidrage med konkret handling, siger adm. direktør Søren Skou.

Læs også: Klimasporet frem mod 2030 er lagt

Baner vej for flere projekter

COWI og Boston Consulting Group er videnspartnere for projektet og håber det kan bane vejen lignende projekter andre steder i Danmark og internationalt.

- Det er netop, når vi samarbejder på tværs af sektorer og samtidig danner partnerskaber mellem byer, virksomheder og universiteter, at vi får skabt reel værdi og nye bæredygtige løsninger. Vi ser i COWI enormt meget frem til at deltage i projektet med vores viden omkring komplekse storskala-projekter og grønne teknologier, siger COWIs adm. direktør Lars-Peter Søbye, der også er formand for Dansk Industri.

Læs også: Markant stigning i grøn eksport

Kickstart dansk økonomi med grønne projekter

Timingen er styrket af, at Danmark og erhvervslivet er presset af coronakrisen, hvor vejen frem, er at understøtte væksten gennem nye projekter, der bidrager til den grønne omstilling.

- Der er brug for en betydelig omstilling og store investeringer for at sikre, at Danmark når sine klimamål i 2030. Og her har coronakrisen skabt en ekstraordinær platform til at kickstarte nye projekter og udvikle grønne teknologier, siger DI-direktør Lars Sandahl Sørensen.

Blandt klimatiltagene er det afgørende, at vi finder teknologiske løsninger, så vi kan transportere mennesker og varer med en lavere klimabelastning. Skibe, fly og lastbiler er afgørende for vores økonomi, men det er også nogle af de største udledere af CO2.

- Med bæredygtige brændstoffer vil vi kunne fortsætte den økonomiske udvikling og beskytte klimaet på samme tid, siger DI’s adm. direktør.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Følg klima hos DI

Regeringen og dansk erhvervsliv har indgået 13 klimapartnerskaber. Vi præsenterer dig for hvert enkelt partnerskab, og følger udviklingen.

Læs mere om klimapartnerskaberne

Michael Svane

Michael Svane

Branchedirektør

  • Direkte +45 3377 4652
  • Mobil +45 4036 1348
  • E-mail misv@di.dk

Relateret indhold