"Selvom den danske model ikke kan overføres direkte til andre lande, kan vores fokus på samarbejde mellem arbejdsmarkedets parter bruges til at skabe konkrete forbedringer for virksomheder og medarbejdere på nye vækstmarkeder, siger chefkonsulent Jesper Friis, Dansk Industri.

Foto: Johan Bøgh
08.01.20 DIB Nyheder

Den danske model lander i Østafrika

Den danske model på arbejdsmarkedet finder fodfæste i Afrika med projektet ”Social dialog i Østafrika”, som Dansk Industri og fagbevægelsens Ulandssekretariatet står bag. Fjendtlighed mellem arbejdsgivere og medarbejdere er erstattet med konstruktivt samarbejde.

Fagforeninger og arbejdsgivere fra fem østafrikanske lande og Danmark var 29. oktober samlet til konference for foden af Afrikas femtehøjeste bjerg, Mount Meru. Den sovende vulkan nær Arusha i Tanzania har ikke været i udbrud siden 1910. Og stemningen til konferencen på Mt. Meru Hotel var nogenlunde ligeså slumrende og fordragelig som vulkanen udenfor.

Sådan har det langt fra altid været. Før DI og Ulandssekretariatet gik i gang med et fireårigt udviklingsprojekt for Danida, var forholdet mellem arbejdsgiverne og fagbevægelsen alt andet end harmonisk.

Konferencen markerede afslutningen på projektet, men DI fortsætter samarbejdet med de nationale arbejdsgiverorganisationer i de næste to år.

- Nu stoler vi på hinanden, siger Geoffrey Kabi fra arbejdsgiverorganisationen Federation of Uganda Employers (FUE).

Yazidi Baligasima fra Ugandas største fagforening, National Organisation of Trade Unions (NOTU), bakker sin modpart op:

- Spændingerne mellem arbejdsgiverne og fagbevægelsen er faldet markant. Før så vi hinanden som fjender, men nu arbejder vi sammen på en række områder, fordi vi ved, at vi sammen har en stærkere stemme. Vi promoverer sågar den sociale dialog, ved at vi i fagbevægelsen rekrutterer medlemmer til FUE, og de rekrutterer medlemmer til os. For begge organisationer har en klar interesse i, at modparten er stærk.

Læs også: 120 år med overenskomster

Artiklen fortsætter under billedserien

Østafrika har mange små virksomheder, hvor Dansk Industri og fagbevægelsens social dialog-projekt skal styrke samarbejdet mellem arbejdsgivere og medarbejdere. 

Østafrika har mange små virksomheder, hvor Dansk Industri og fagbevægelsens social dialog-projekt skal styrke samarbejdet mellem arbejdsgivere og medarbejdere. 

Østafrika har mange små virksomheder, hvor Dansk Industri og fagbevægelsens social dialog-projekt skal styrke samarbejdet mellem arbejdsgivere og medarbejdere. 

Legitimitet er øget betragteligt

Med støtte fra DI og fagbevægelsens Ulandssekretariatet har FUE og NOTU i fællesskab presset på, for at der skal indføres en mindsteløn i Uganda. Sammen udførte de en række studier og blev enige om, hvordan det rent teknisk skulle fungere at indføre en mindsteløn i det østafrikanske land. Deres fælles forarbejde mundede i sidste ende ud i en lovtekst, som Ugandas parlament vedtog tidligere på året. Til FUE og NOTUs store skuffelse endte præsidenten imidlertid med at forkaste lovforslaget, men organisationerne betragter det stadigvæk som en succes.

- Vores legitimitet er øget betragteligt. Nu gør regeringen ikke noget, der omhandler arbejdsmarkedet, uden først at involvere FUE og NOTU, siger Geoffrey Kabi fra FUE.   

Læs også: Egyptisk direktør: Jeg vil tage dansk medarbejdertillid med hjem

Samarbejde øger produktivitet

Både repræsentanterne fra fagbevægelserne og arbejdsgiverne er enige i, at social dialog – altså samarbejdet mellem arbejdsmarkedets parter – bidrager til at øge produktiviteten på arbejdspladsen.

Ifølge Leon Pierre Rusanganwa fra Rwandas arbejdsgiverforening, PSF, er der en direkte kobling mellem de metoder, DI og Ulandssekretariatet har introduceret inden for social dialog og økonomisk vækst.

- I Rwanda er social dialog blevet et redskab til at øge produktiviteten. Det er et stort resultat for os, at vi nu kan sidde sammen med fagforeningerne. Både arbejdsgiverne og fagforeningerne har en klar interesse i at sikre ordentlige arbejdsforhold på arbejdspladserne. Vi kan nemlig begge se, at gode arbejdsforhold fører til øget produktivitet, siger han.

Geoffrey Kabi fra Ugandas arbejdsgiverforening, FUE, er på samme linje:

- Vi kan ikke opnå anstændige arbejdsforhold uden social dialog. Social dialog er forudsætningen for SDG8, siger han med direkte reference til FN’s ottende Verdensmål, der netop promoverer anstændige jobs og bæredygtig, økonomisk vækst.

Læs også: DI udvikler Sydafrikas lærlinge

Tilfredshed hos DI

Hos Dansk Industri er der også stor tilfredshed med projektets resultater.

- Vi er rigtig stolte over resultaterne af dette samarbejde, siger Jesper Friis, chefkonsulent i DI, som har været med i hele projektforløbet.

- Selvom den danske model er unik og ikke kan overføres direkte til andre lande, kan vores fokus på samarbejde mellem arbejdsmarkedets parter bruges til at skabe konkrete forbedringer for virksomheder og medarbejdere på nye vækstmarkeder, tilføjer han.

Jesper Friis fremhæver også, at et velfungerende arbejdsmarked både er med til at skabe grobund for vækst og beskæftigelse og samtidig gør det lettere for danske virksomheder, som er interesseret i at etablere sig på disse markeder.

Konferencen er slut, og Mount Meru troner stadig smukt og fredeligt bag Arushas bliktage og bananplantager. Man ved jo aldrig, men ingen regner med, at vulkanen har tænkt sig at gå i udbrud lige foreløbigt. En hel dag med DI’s østafrikanske partnere giver fornemmelse af, at der også er lagt låg på konflikterne mellem fagforeningerne og arbejdsgiverne i regionen.

- Nok er de uenige om mange ting. De sidder jo trods alt på hver sin side af forhandlingsbordet, præcis som vi gør det i Danmark. Men projektet har i hvert fald skabt en forståelse for, at social dialog er det bedste redskab for arbejdsmarkedets parter til at sikre stabilitet, produktivitet og anstændige jobs, siger Jesper Friis. 

Læs også: Royalt besøg hos Marokkos ungdom giver nye muligheder for erhvervslivet

Fakta

”SOCIAL DIALOG-PROJEKTET”

DI og den danske fagbevægelses udviklingsorganisation Ulandssekretariatet har siden 2015 samarbejdet med de nationale arbejdsgiverforeninger og fagbevægelser i fem østafrikanske lande: Kenya, Uganda, Tanzania, Burundi og Rwanda samt de regionale østafrikanske paraplyorganisationer. Projektet er finansieret af Danida.

Projektet har bl.a. fokuseret på overenskomstaftaler, konfliktmægling på arbejdspladsen, erhvervsuddannelser, mindsteløn og arbejdskraftens fri bevægelighed i Østafrika.

Projektet udløber ved årsskiftet, men DI fortsætter samarbejdet med de nationale arbejdsgiverorganisationer i de næste to år.

DI arbejder med udviklingsbistand i 17 lande. Projekterne er primært finansieret af Danida og Udenrigsministeriet og foregår typisk sammen med fagbevægelsen.

Målet er at skabe bæredygtig vækst, anstændige jobs og stabile markeder til glæde for de lokale – og på lang sigt til fordel for danske virksomheder.

Læs mere om projektet her

Dialog og forhandling i Østafrika

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Johan Bøgh
Skrevet af:

Johan Bøgh

Jesper Friis

Jesper Friis

Teamleder

  • Direkte +45 3377 3969
  • Mobil +45 2949 4677
  • E-mail jef@di.dk

Relateret indhold