Per Eeg, senior partner hos Devoteam, holdt oplæg ved DI Digitals årsmøde og fortalte i den forbindelse om konklusionerne i rapporten, hvor virksomheden har interviewet 40 nuværende eller tidligere offentlige topchefer.

Foto: Søren Nielsen
21.05.19 DIB Nyheder

40 offentlige ledere: "Vi har brug for øget samarbejde med private virksomheder"

Digitalisering og øget samarbejde med private virksomheder er ifølge 40 offentlige topchefer vejen til en mere effektiv offentlig sektor, viser ny rapport. DI opfordrer politikere til at lytte til ledernes budskaber.

”Forretningsmodellen for offentlig service er i krise! I mit tidligere job (i en stor statslig enhed) oplevede jeg, at de facto forretningsmodellen var konstant levering af besparelser. Det var det, ledelsesgruppen talte om på alle ledelsesmøder, og fik i praksis langt større fokus end vores evne til at levere de kerneydelser, vi var sat i verden for at levere til borgere og virksomheder.”

Sådan siger en topleder, der ønsker at være anonym, i en ny rapport fra virksomheden Devoteam, der er et digitalt transformationshus for offentlige og private virksomheder.

Virksomheden har interviewet 40 nuværende og tidligere topchefer topchefer fra alle dele af Danmark og med mellem 100 og 10.000 medarbejdere under sig. Konklusionerne er mange, men fælles for dem er, at der er behov for innovation af den offentlige forretningsmodel, og at der kan findes inspiration i samarbejde med private virksomheder.

Læs også: Studerende udvikler løsninger for virksomheder

- Dele af den offentlige sektor skal i fremtiden kunne klare sig med markant færre ressourcer end de nuværende. Ellers holder velfærdsstaten, som vi kender den, ikke mange år endnu, siger Per Eeg, senior partner hos Devoteam.


Besparelser kan være direkte skadelige

Per Eeg peger på, at der mangler innovation og radikal omstilling, både politisk og administrativt, hvis velfærdsstaten skal overleve, og det kræver noget andet end to procents effektiviseringer.

- To-procent besparelser på tværs af den offentlige sektor forholder sig ikke til de enkelte områders muligheder for automatisering, digitalisering og effektivisering. I visse tilfælde er den direkte skadelig, som f.eks. på sundhedsområdet. Det skyldes, at den teknologiske udvikling på dette område giver mulighed for stadigt flere nye behandlinger. Så selv om digitalisering også giver besparelser, så er det slet ikke nok til både at levere både nye behandlinger OG to-procent besparelser, siger han.

Ifølge rapporten peger topcheferne også på, at den offentlige sektor kan forbedres markant gennem ny teknologi, digitalisering og brug af data. Men at ingen af delene er problemfri at drage nytte af.

”Vi har brug for en mere nuanceret tilgang til, hvordan vi vil data. Vi bliver nødt til at gøre diskussionerne konkrete og case-orienterede. Kun på den måde kan vi finde svarene på, hvordan vi vil gribe det an,” siger eksempelvis Niels Højberg, der er stadsdirektør Aarhus Kommune, ifølge rapporten.

Devoteam konkluderer i rapporten, at Danmark skal arbejde på regler, der giver plads til at bruge relevante data til løsning af konkrete problemer.

- Udnyttelse af data er på topchefernes dagsorden, men realiseringen af potentialet er ikke helt ligetil, på trods af at vi har adgang til mange og rige data om både borgere og virksomheder, forklarer Per Eeg.

Læs også: Rogaczewski: Vi skal vinde den digitale kamp i Europa

DI opfordrer: Lyt til lederne!

I Dansk Industri (DI) genkender Lars Frelle-Petersen, direktør for digitalisering, rapportens konklusioner fra sin egen tid som afdelingschef for offentlig innovation i Finansministeriet.

- Der er skabt mange gode digitale løsninger i det offentlige. Men der er ingen tvivl om, at der er udfordringer forbundet med omstillingen. Offentlige ledere er bundet mere, end man er i det private, og det kan der være gode grunde til. Men der er god grund til at lytte til ledernes bekymringer og handle på dem, siger Lars Frelle-Petersen.

Han genkender også udfordringerne med brug af data på en måde, der sikrer, at folks rettigheder ikke bliver misbrugt.

- Vi har behov for at tøjle ”det vilde vest”, der nogle steder er på dataindsamling. Folk skal have tillid til, at deres data ikke bliver misbrugt. Gennem samarbejde mellem offentlige myndigheder og danske virksomheder har Danmark alle chancer for at blive førende på det område, og det kan samtidig blive en meget efterspurgt eksportvare, siger  Lars Frelle-Petersen.

Læs også: Blog: Et data-etisk startskud til samfundsdebat 

 

Fakta

Om undersøgelsen fra Devoteam

Devoteam har interviewet topchefer fra alle regionerne, og har tilstræbt en fordeling mellem hovedstad og vandkant, øst og vest, syd og nord.

Den topchef, der har flest ansatte, er øverste direkte leder for mere end 10.000 medarbejdere. Og den topchef, der har færrest ansatte, er øverste leder for færre end 100 medarbejdere.

Læs Topchef 2019 rapporten 

Christian Hannibal

Christian Hannibal

Digitaliseringspolitisk chef

Relateret indhold