ECHA har regnet sig frem til, at miljøet i EU kan spares for op til 400.000 tons mikroplast over de næste 20 år, hvis restriktionsforslaget går igennem EU’s beslutningsapparat. Forslaget definerer mikroplast som et materiale, der består af mere end 1% polymerpartikler, der er mindre end 5 millimeter, eller fibre der er imellem 3 nanometer og op til 15 millimeter.
Hvilke produkter er omfattet af restriktionen?
Alle typer produkter er omfattede hvis forbuddet træder i kraft i sin nuværende form i 2020, men ECHA har i forbindelse med udarbejdelsen af forslaget særligt identificeret følgende produktkategorier, hvor der vil være en overgangsperiode. Forbuddet gælder således først fra det år, der står i parentesen:
- Kunstgødning (2025)
- Plantebeskyttelse (2025)
- Kosmetik (Tilsætning af microbeads fra 2020, andre plastpolymerer i rinse-off fra 2024 og leave-on fra 2026)
- Vaske- og rengøringsmidler (Tilsætning af microbeads fra 2020 og andre plastpolymerer fra 2025)
- Voks og pudsemidler (2025)
- Medicinsk udstyr (2022)
Undtagelser til forbuddene omfatter som udgangspunkt polymerer der findes i naturen, bionedbrydelige syntetiske polymerer, eller mikroplast der er bundet i en fast matrix, f.eks. i maling der er færdigtørret. Derudover er medicin undtaget og skal blot opmærkes.
Du kan læse mere om mikroplast restriktionsforslag her.
Forslag til fælles EU-regler for afgivelse af formaldehyd i produkter
ECHA har også udarbejdet et forslag til fælles EU-regler for afgivelse af formaldehyd i produkter. Forslaget er på linje med de regler, flere lande allerede har indført, herunder Danmark. Det er primært lim og lak, der anvendes i træbaserede produkter, hvor man ser en afgivelse af formaldehyd. Produkter må maksimalt afgive 0,124 mg/m3 formaldehyd i et testkammer i henhold til EN 717-1.
Du kan læse om forslaget om Formaldehyd restriktionsforslag her.
Forbud mod monomererne D4, D5 og D6
Monomererne D4, D5 og D6, der primært anvendes i fremstillingen af silikone-polymerer skal forbydes som ingrediens i blandinger, hvor de risikerer at blive udledt til miljøet. De anvendelser der rammes af forbuddet er primært kosmetik og vask- og rengøringsmidler. Grænsen for maksimalt indhold bliver 0,1% w/w, så ureagerede monomerer i færdige silikoneprodukter holdes udenfor forslaget. Der bliver en overgangsperiode på 5 år fra ikrafttrædelsen for leave-on kosmetik. Blandinger der anvendes i byggebranchen til forsegling samt medicinsk udstyr undtages forbuddet.
Du kan læse om D4, D5 og D6 restriktionsforslag her.